Hundbiten - en blogg om hundträning / klickerträning med Lina, Pejla & Zaphod

Direktlänk till inlägg 17 september 2007

Lite ostrukturerad men trevlig (dock regnig) träning

Av Lina - 17 september 2007 10:53

Igår eftermiddag kom Niina och Cody hit. Vi tog en skogspromenad och lät hundarna springa av sig lite där i skogen. Pejla hittade (som vanligt) alla bäckar, med eller utan vatten/lera, och körde sina rallyrejs i dem. Det är trevligt att se att hennes små incheckningar hos mig när vi är ute i skogen blir fler hela tiden. Rätt som det är kommer hon i full fart in till mig och sätter sig framför eller vid sidan och liksom berättar att ”här är jag”. Det känns tryggt för mig att hon gör såhär – jag kan slappna av mer, även om hon drar iväg en bit. Även inkallningarna funkar bra och igår kom hon även varje gång Niina visslade på Cody.

Efter dryga timmen i skogen gick vi hem till mig och tränade lite. Vi började med en platsliggning och Cody låg jättefint. Pejla fick belöning för att hon la sig ner över huvudtaget – inte något som hon gärna gör, tydligen, när det spöregnar. Och innan vi provar platsen ”på riktigt” i regnet, måste vi såklart träna den mer systematiskt under trevligare väderförhållanden.

Sedan fick Cody gå med bakdelskontroll på kloss. Han har tidigare förstått att det är klossen som är nyckeln, men inte riktigt greppat att båda tassarna måste stå på den. Men igår trillade poletten ner och han stod jättefint med båda tassarna.

Hittade en tom lerkruka i trädgården som jag vände upp och ner för att testa lite bakdelskontroll för Pejlas del på den. Det gick på tre klick att få henne upp på krukan och sedan följa mig runt, så detta har hon blivit riktigt, riktigt duktig på.

Kan inte påstå att vi hade planerat träningen över huvud taget egentligen, så till nästa gång ska jag ha en plan över vad jag behöver Niinas hjälp med. Men vi provade i alla fall att gå lite fritt följ med kommandering för första gången. Niina kommenderade i hög takt och jag försökte hänga på. Min uppfattning om vad som är höger och vänster är ju inte helt korrekt alla gånger, men det gick rätt bra ändå. Pejla följde mig riktigt fint, men tappade mig ordentligt i svängarna, men det känns som om vi skulle kunna få till ett ganska fint fritt följ om vi bara tränar på det.

Cody är för övrigt en rätt ”pratig” hund och han skäller en del. Upptäckte igår att detta skällande inte alls föll Pejla i smaken. Flera gånger blev hon väldigt låg av hans skällande, vände bort huvudet och la svansen nästan ända in mellan benen, så till nästa gång ska jag försöka ha en plan för hur vi ska träna henne att inte bli så osäker av detta. Hon gillar Cody jättemycket, men just skällandet har hon väldigt svårt för.

Innan Niina for hem testade vi lite håll fast i apportbock, något som båda hundarna behöver träna mer på. Cody vill inte så väldigt gärna vare sig gripa eller hålla den. Och Pejla har som sagt en tendens till tugg, men även detta är ju en träningssak.

På kvällen fick sambon för sig att han ville träna Pejla att ha något gott på nosen och hålla stilla tills hon får tillåtelse att ta gottan. Vi hade en pannkaka över efter middagen, så han testade med klicker (för första gången!) och fick till några riktigt fina försök! Jättekul :) Hoppas de fortsätter träna detta till ett färdigt beteende :)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lina - 26 september 2011 11:59

Nu har jag bloggat på bloggplatsen/bloggagratis i fem år! Men nu är det dags att flytta vidare. Jag har haft hemsida och bloggar lite utspritt under en lång period, men har nu äntligen samlat ihop allt på ett enda ställe.   Den här bloggen får li...

Av Lina - 23 september 2011 15:42


Vill bara nämna att jag har ett helt nytt täcke, Back on Track, 74 cm, till salu. Jag lyckades beställa ett alldeles för stort täcke, och säljer det därför nu på Tradera.    Länk till annonsen   Bild framletad på nätet för att illustrera m...

Av Lina - 21 september 2011 15:19

Jag håller en grundlydnadskurs på Torsby BK på onsdagförmiddagarna och har en blandad grupp av engagerade deltagare. Jag gillar verkligen att hålla kurs, och när man får deltagare som verkligen vill träna, är det extra givande.   Vi har under kur...

Av Lina - 18 september 2011 18:17

Jag håller på att undersöka intresset för Åsa Jakobssons kurs i avslappning/uppmärksamhet. Åsa bor i Skåne, men jag har länge velat ta upp henne till Torsby/Värmland för denna kurs.   Vi behöver ett gäng på 6 ekipage, plus ett antal observatörer....

Av Lina - 31 augusti 2011 15:53

Igår var vi i Värmskog på vallningskurs igen. Och det hände en hel del för Zaphods och min del. Vi gick, återigen, i liten fålla, i koppel som jag släppte ganska omedelbart för att komma på andra sidan fåren. Första passet gick finfint! Han går för n...

Ovido - Quiz & Flashcards