Hundbiten - en blogg om hundträning / klickerträning med Lina, Pejla & Zaphod

Direktlänk till inlägg 17 augusti 2011

Svårt att veta

Av Lina - 17 augusti 2011 14:25

Jag har under sommaren gått på vallningskurs med Zaphod, och det har varit allt annat än enkelt. Jag är själv nybörjare på vallning, och har en hund som är väldigt het. Inte den bästa kombinationen.


Min instruktör vill träna med positiva metoder så att hunden hela tiden ska känna att det är roligt att få kommandon och att samarbeta. Det här är ju precis så som jag vill ha det, men med Zaphod är det tyvärr lite annorlunda, och instruktören har svårt att sätta fingret på hur vi ska komma vidare.


Jag går just nu och funderar på hur jag ska göra med vallningen. Han glimmar till ibland, och vi ser att det finns fina beteenden i honom, men för det mesta är det en evig kamp för mig att försöka hålla honom på rätt nivå i skallen. Det här leder också till träningsmetoder som jag inte själv kan stå för, och bara det gör att jag vill ge upp.


När det finns fler djur inblandade, i det här fallet får, så förstår jag helt och fullt att deras säkerhet och väl måste gå först. Att man måste göra det som krävs för att hindra hunden från att skada djuren. 


Min instruktör tycker synd om mig. Hon har aldrig haft en så svår hund på kurs säger hon. Hon tycker också synd om mig eftersom hon ser att han fungerar så bra hela tiden i övrigt - att det bara är i fårhagen han ballar ur. Hon har därmed svårt att ge mig några råd om vardagslydnad osv, eftersom det fungerar bra redan.


Det är väldigt frustrerande för mig att inte förstå vad det är som sker med honom. Jag provar mig fram hela tiden genom att lägga upp förberedelser innan vi går in i hagen på olika sätt, för att försöka få ledtrådar om exakt vad det är som gör att han fungerar eller inte fungerar, men jag blir bara förvirrad. 


Jag ska ge det lite mer tid till, men är väldigt nära att ge upp nu. Igår gick första passet bättre än någonsin och han var öppen för kommunikation, medan det andra blev total katastrof, och det är inte lätt att hitta inspiration att gå vidare efter ett sådant pass.


Kanske vore det bästa att ta en paus? Kanske behöver han mer självkontrollträning? Kanske behöver jag hjälp från andra instruktörer? Kanske är kombinationen nybörjarmatte och övertänd hund en omöjlig kombination?


Jag vet inte. Men jag har definitivt börjat nalla på mitt eget motto om att det ska vara kul att träna hund. Och då vet jag faktiskt inte om det längre är värt det?

 
 
Madelen

Madelen

17 augusti 2011 21:16

Kanske är han för ung, han kanske behöver en paus? Jag tror helt klart att du kommer fixa detta, se det som en enorm utmaning. Men känner du att du inte fixar det just nu så ta en paus, både för dig och för honom.

http://tokryck.wordpress.com

Lina

17 augusti 2011 22:55

Ja, det är mycket möjligt att det är så. Han är ju ganska barnslig om man säger så ;) Vi har faktiskt pratat om det, instruktören och jag, att en paus kan vara bra för att se hur han verkar om ett halvår eller så.

Ska prova lite på egen hand den här veckan, men funkar det lika dåligt, så får det bli paus. Om inte annat för att tänka...

 
AK

AK

18 augusti 2011 13:01

Jag känner mig negativ nu...Men jag tycker det verkar onödigt. För Dig, För Z och allra mest för fåren.
Om det inte är kul varför hålla på med det? Ni gör ju så mycket annat tillsammans som är så oerhört bra och kul!
Många peppiga, inte negativa kramar till er!!

http://bacillen.wordpress.com

Lina

18 augusti 2011 13:53

Jag vet AK... Men grejen är att det ÄR kul när det fungerar.

Var iväg en sväng nu nyss till några bekanta som har får, och "shejpade" lugn. När vi tränar så, fungerar det, och då är det inte stressande för någon, lite för Zaphod förstås, men han får hjälp att lugna ner, och enda sättet för honom att få gå mot fåren är att hålla sig lugn. Fåren rör sig nästan inte alls och det är absolut inte stressande för dem.

Men vi får se. Jag kanske lägger det åt sidan...

 
AK

AK

18 augusti 2011 15:55

Jag förstår att vid den träning som du beskriver blir det ingen stress för fåren, och det är ju bra! :) Det är ju bara när det barkar i väg och kontrollen brister och hunden faktiskt jagar eller ännu värre attackerar fåren som det är fel. Och i mina ögon blir det en konstig djursyn att man ska träna hundar på bekostnad av andra djurs välmående. Vad är nöjet för fåren liksom? Jag tycker att väldigt mycket hobbyvallning(det jag sett) verkar släppa igenom alldeles för mycket stress för fåren. Sen förstår jag också att bra vallhundar måste tas fram så att man kan avla och få bra hundar som ska arbeta med vallning. Jag tycker helt enkelt att det är en svår fråga. Men jag behöver bara gå till mig själv och mina yllekoftor, ingen hund skulle få jaga dem.
Förlåt att jag bråkar i din blogg. Ska inte tjafsa mer, blir bara lite carried away ;)

http://bacillen.wordpress.com

Lina

18 augusti 2011 16:16

Jag förstår precis vad du menar AK, och det jag vill inte träna så. Vi har släppt Zaphod på fåren en gång iår, och det gick åt h-te rent ut sagt. Och därmed får han inte vara lös mer. Om jag inte kan få honom att bete sig lugnt och fint mot djuren, så blir det ingen vallning mer. Men jag vill gärna göra ett försök först, men aldrig på bekostnad av fårens väl.

 
AK

AK

18 augusti 2011 16:57

Tycker, som vanligt, att du är klokaste Linusen! Och jag hoppas så klart att du och Z får göra allt det ni vill! Pöss!

http://bacillen.wordpress.com

Lina

18 augusti 2011 16:58

Pöss tebax :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lina - 26 september 2011 11:59

Nu har jag bloggat på bloggplatsen/bloggagratis i fem år! Men nu är det dags att flytta vidare. Jag har haft hemsida och bloggar lite utspritt under en lång period, men har nu äntligen samlat ihop allt på ett enda ställe.   Den här bloggen får li...

Av Lina - 23 september 2011 15:42


Vill bara nämna att jag har ett helt nytt täcke, Back on Track, 74 cm, till salu. Jag lyckades beställa ett alldeles för stort täcke, och säljer det därför nu på Tradera.    Länk till annonsen   Bild framletad på nätet för att illustrera m...

Av Lina - 21 september 2011 15:19

Jag håller en grundlydnadskurs på Torsby BK på onsdagförmiddagarna och har en blandad grupp av engagerade deltagare. Jag gillar verkligen att hålla kurs, och när man får deltagare som verkligen vill träna, är det extra givande.   Vi har under kur...

Av Lina - 18 september 2011 18:17

Jag håller på att undersöka intresset för Åsa Jakobssons kurs i avslappning/uppmärksamhet. Åsa bor i Skåne, men jag har länge velat ta upp henne till Torsby/Värmland för denna kurs.   Vi behöver ett gäng på 6 ekipage, plus ett antal observatörer....

Av Lina - 31 augusti 2011 15:53

Igår var vi i Värmskog på vallningskurs igen. Och det hände en hel del för Zaphods och min del. Vi gick, återigen, i liten fålla, i koppel som jag släppte ganska omedelbart för att komma på andra sidan fåren. Första passet gick finfint! Han går för n...

Ovido - Quiz & Flashcards