Hundbiten - en blogg om hundträning / klickerträning med Lina, Pejla & Zaphod

Direktlänk till inlägg 4 september 2007

Passivitet

Av Lina - 4 september 2007 12:58

Igår åkte vi ut till klubben för att göra ingenting. Vi har varit dåliga på att träna passivitet på senare tid. Det måste vi bli mycket bättre på!


På klubben var det massor av folk. 16 ekipage i nya valpkursen (!) och en agilitykurs med x antal ekipage. Plus sådana som vi, som inte var på kurs men ändå på plats.


Med en parkering full av bilar, folk och hundar började vi ändå med att träna lite. Körde några hopp in och ut ur bilen på "fri" (hoppa ut och ta kontakt med mig) och "hopp in" (hoppa in i buren alltså). Det gick jättebra. Men sedan var det alltså sluttränat vad gäller fysisk aktivitet.


Satte mig på en bänk. Pejla nosade runt lite men la sig så småningom på backen vid mina fötter. Klickade och belönade när jag tyckte att hon verkade avslappnad. Men jag vet inte om detta är en bra strategi! För när hon fått ett klick och belöning höjs förväntan, och hon stirrar på mig konstant. Inte särskilt avslappnat, eller hur.


Gick istället över till att prata lite lugnt med henne när jag tyckte att hon slappnade av och ge henne en godbit mellan varven. Då gick det bättre. Men hon var inte helt avslappnad ändå. Ett par gånger började hon rycka gräs ur backen, och det brukar vara ett tecken på frustration. Men så småningom gick det iallafall bättre, så om vi gör så här fler gånger kanske det blir jättebra tillslut.


Har även påbörjat lite träning hemma på hur jag själv ska kunna lugna Pejla när det blir för mycket. Sitter mycket på golvet tillsammans med henne och kliar/klappar/masserar och berömmer henne med lugn röst emellanåt. Det är mysigt, och jag tycker att hon slappnar av mer och mer för varje gång vi sitter/ligger såhär.


I övrigt tar vi det rätt lugnt med träning. Kör ett eller ett par korta pass med bakdelskontroll emellanåt. Och går promenader. Men annars ligger alltså fokus just nu mest på att slappa.

 
 
Ingen bild

Marta

4 september 2007 14:52

Varför slarvar man så med passivitetsträningen för? Jag tycker att du gjorde rätt som tänkte om när hon vaknade till av klickern.Huvudsaken var ju att hon hamnade i rätt "mood"!

 
Ingen bild

Hundbiten

4 september 2007 16:29

Nu när du skriver det så... egentligen kanske jag borde hitta en helt annan typ av belöning... eller vad man ska kalla det. För Pejla vaknar även i utav godbitar; inte lika mycket som av klick + godbit, men ändå. Kanske jag skulle använda enbart röst och beröring... tål att tänkas på...

 
Vendela&Dagny

Vendela&Dagny

4 september 2007 17:56

Jag hade inte tänkt fortsätta med söket innan jag var i Kloten för det var svårt att få till systemet och TID! Men nu har jag bestämt att jag ska fortsätta en gång varannan vecka iallafall. Det är ju ganska roligt att se hunden flyga fram i sökskogen men som sagt tiden är svår att få till. Intressant med passivitet och klicker, jag upplever samma sak med min hund och jag tror att det beror på att jag tränat enbart aktiva moment med klickern så länge att klicket förknippas med en viss aktivitetsnivå. Ska bli kul att höra hur det går med din passivitetsträning.

http://dagny.taftea.se

 
Ingen bild

Hundbiten

5 september 2007 09:31

Där pekar du på något väsentligt Vendela! Man ska nog akta sig för att bara klicka för aktiva saker, och det vet man ju rent logiskt, men det är så lätt att "glömma" bort att klicka för passiva saker. Ska bli bättre på det nu :)

Ang. söket så tycker jag hittills, det lilla jag varit med och sett, att det är så himla kul! Men vi har så fullt upp med en massa grundläggande saker, så det blir nog inte så mycket mer av sök i år. Men vi har börjat lite med systemet på enklaste nivå - att springa mellan två figgar på plan backe. Och det är ju bara roligt :) Än så länge tror jag inte Pejla fattar vad hon gör egentligen, men det kommer säkert det också :)

 
Vendela&Dagny

Vendela&Dagny

5 september 2007 12:29

Jag gjorde det lätt för mig använder ett ord istället för klickern till lugna moment där timingen ofta inte är så viktig =) I helgen insåg jag en nackdel med canissystemet och det är att man inte får glömma bort att lära hunden använda näsan och inte bara springa fram och tillbaka i skogen. Vindövningar är roliga och man behöver bara vara två personer och de tar inte så mycket tid.

http://dagny.taftea.se

 
Ingen bild

Hundbiten

5 september 2007 14:10

Ja, detta med vinden har flera nämnt för mig när jag pratat om systematiken... så det tar jag åt mig av än en gång att tänka på när det är dags att börja träna söket på riktigt...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lina - 26 september 2011 11:59

Nu har jag bloggat på bloggplatsen/bloggagratis i fem år! Men nu är det dags att flytta vidare. Jag har haft hemsida och bloggar lite utspritt under en lång period, men har nu äntligen samlat ihop allt på ett enda ställe.   Den här bloggen får li...

Av Lina - 23 september 2011 15:42


Vill bara nämna att jag har ett helt nytt täcke, Back on Track, 74 cm, till salu. Jag lyckades beställa ett alldeles för stort täcke, och säljer det därför nu på Tradera.    Länk till annonsen   Bild framletad på nätet för att illustrera m...

Av Lina - 21 september 2011 15:19

Jag håller en grundlydnadskurs på Torsby BK på onsdagförmiddagarna och har en blandad grupp av engagerade deltagare. Jag gillar verkligen att hålla kurs, och när man får deltagare som verkligen vill träna, är det extra givande.   Vi har under kur...

Av Lina - 18 september 2011 18:17

Jag håller på att undersöka intresset för Åsa Jakobssons kurs i avslappning/uppmärksamhet. Åsa bor i Skåne, men jag har länge velat ta upp henne till Torsby/Värmland för denna kurs.   Vi behöver ett gäng på 6 ekipage, plus ett antal observatörer....

Av Lina - 31 augusti 2011 15:53

Igår var vi i Värmskog på vallningskurs igen. Och det hände en hel del för Zaphods och min del. Vi gick, återigen, i liten fålla, i koppel som jag släppte ganska omedelbart för att komma på andra sidan fåren. Första passet gick finfint! Han går för n...

Ovido - Quiz & Flashcards