Hundbiten - en blogg om hundträning / klickerträning med Lina, Pejla & Zaphod

Direktlänk till inlägg 15 maj 2007

Valpkurs 3(6)

Av Lina - 15 maj 2007 21:43

Vi kom en halvtimma försent till valpkursen på grund av kalas, och jag missade en teorilektion om hundarnas olika åldersperioder. Men det gör inte så mycket, för det har jag läst om en del, och kommer säkert att göra det igen när det behövs.


Promenaddags, som vanligt, och jag tycker att detta är lite svårt. Det är så väldigt mycket som stör, och Pejla är inte riktigt van att gå koppelpromenader än. Massor av hundar, förstås, både valpar och stora. Nästan alltid någon häst som kommer förbi på grusvägen, och massor av hästskit som är oerhört intressant att nosa på.


Jag och Pejla går alltid en bit efter de andra, för annars blir det stört omöjligt. Hon vill hälsa på de andra hundarna hela tiden, men det vill inte jag.


Vi tränade sitt/stanna kvar idag igen. Pejla är superduktig på det! Fick tipset av Anna-instruktör att gå ända in till hennes högra sida (så att hon sitter på min vänstra) innan jag berömmer och belönar. Bra tips, som jag faktiskt inte tänkt på själv innan!


Vi gjorde några nej-övningar där Anna satt med godis och lockade lite på valparna när vi gick förbi. Jag lyckades få in ett fint följ på Pejla innan vi passerade Godis-Anna, så jag tror faktiskt inte att Pejla ens la märke till henne. Lika bra det :)


Vi tränade på att hundarna skulle hålla kontakt med oss när någon av instruktörerna kom fram och pratade med oss. Även detta klarade Pejla jättefint.


Det svåraste är som vanligt att få henne att hålla sig lugn mellan passen. Hon blir ivrig. Och när hon blir trött är det ännu svårare att få henne att varva ner. Här hemma har det funkat fint detta med att ha henne mellan benen när jag sitter på huk, men jag har inte flyttat ut den träningen än, och inte gjort den med störningar heller. Så jag har full förståelse för att hon inte riktigt fixar det med tio andra hundar runt omkring sig, med förare och instruktörer som står och pratar. Plus andra hundar som skäller och tränar på diverse håll.


Jag nejar eller fyar henne aldrig. Eller jo. Ibland slinker ett nej ur mig av bara farten, men mitt mål är att slippa det, och jag ser det som ett nederlag varje gång jag släpper ur mig ett sådant nej. Bättre då att fokusera på det hon gör rätt, för då blir hon glad och bjuder gärna på detta rätta beteende igen. Såklart. Det är väl så det funkar :)


Nästa gång ska jag ta med mig klickern också :) Jag frågade idag om det var ok, och det var det självklart. Roligt, tycker jag. Fia-instruktör berättade att hon också använder klicker när hon lär in nya moment på sina hundar, och det var ju lite roligt att höra tycker jag!


Just ja. När vi tränade sitt/stanna kvar märkte jag en sak. Just "stanna" har jag använt som kommando, både förra kurstillfället och idag. Pejla stannar kvar jättefint i 95% av fallen, men jag märker på henne att hon inte tycker att det är lika roligt att få kommandon, som att erbjuda egna beteenden. Så jag försökte att varva mellan att inte säga kommandot (hon stannade ändå), och att använda det. Tycker att hon ser gladare ut på öronen de gånger jag inte använder kommando... Vad ska man tro om det?


Till nästa vecka har vi läxa att träna ligg. Instruktörerna visade hur man lockar med godis för att få fram ett ligg, men jag tänker fortsätta med klicker på detta. För det funkar så bra. En av deltagarna med en väldigt liten hund visade att hennes hund faktiskt når godisen långt där nere mellan frambenen utan att lägga sig, eftersom han så korta ben. Då var det lite roligt att få komma med ett tips - nämligen som jag själv gjort - berömt Pejla när hon spontant lagt sig. Och på så sätt fått henne att lägga sig oftare.


Jaja. Det blir väldigt långt det här.


Kalaset var roligt. Sonen är nöjd och alla är mätta i magen. Och Pejla ligger helt utslagen i bädden och drömmer om nästa valpkurs när vi får ha med klickern :)

Kurser · Pejla · Valp
 
 
Ingen bild

La famiglia

15 maj 2007 22:36

Vad bjöds på kalaset? Finns det några fina kakbilder?

 
Ingen bild

Hundbiten

15 maj 2007 22:45

Haha! Nej, inga bilder, inte än iallafall :) Och inte här. Här är det hunden som gäller ;)

Vi gör som ni - låter födelsedagsbarnet välja maten, och sonen beställde sin favorit - Pannkakor spetsade med hallonsylt och gräddglass. Till det diverse kakor och bullar. Och tårta förstås, med päronsmak. Och en stor röd 5:a mitt på. Fint, och gott :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lina - 26 september 2011 11:59

Nu har jag bloggat på bloggplatsen/bloggagratis i fem år! Men nu är det dags att flytta vidare. Jag har haft hemsida och bloggar lite utspritt under en lång period, men har nu äntligen samlat ihop allt på ett enda ställe.   Den här bloggen får li...

Av Lina - 23 september 2011 15:42


Vill bara nämna att jag har ett helt nytt täcke, Back on Track, 74 cm, till salu. Jag lyckades beställa ett alldeles för stort täcke, och säljer det därför nu på Tradera.    Länk till annonsen   Bild framletad på nätet för att illustrera m...

Av Lina - 21 september 2011 15:19

Jag håller en grundlydnadskurs på Torsby BK på onsdagförmiddagarna och har en blandad grupp av engagerade deltagare. Jag gillar verkligen att hålla kurs, och när man får deltagare som verkligen vill träna, är det extra givande.   Vi har under kur...

Av Lina - 18 september 2011 18:17

Jag håller på att undersöka intresset för Åsa Jakobssons kurs i avslappning/uppmärksamhet. Åsa bor i Skåne, men jag har länge velat ta upp henne till Torsby/Värmland för denna kurs.   Vi behöver ett gäng på 6 ekipage, plus ett antal observatörer....

Av Lina - 31 augusti 2011 15:53

Igår var vi i Värmskog på vallningskurs igen. Och det hände en hel del för Zaphods och min del. Vi gick, återigen, i liten fålla, i koppel som jag släppte ganska omedelbart för att komma på andra sidan fåren. Första passet gick finfint! Han går för n...

Ovido - Quiz & Flashcards