Hundbiten - en blogg om hundträning / klickerträning med Lina, Pejla & Zaphod

Direktlänk till inlägg 24 april 2007

Träna hund

Av Lina - 24 april 2007 19:38

En av anledningarna till att jag skriver den här bloggen är tanken om att jag ska träna en del med Pejla. Kanske även tävla om den nerven lever kvar om månader och år. Är inställd på det i dagsläget iallafall.


De första två och en halv veckorna här hos oss har Pejla mest lekt, gosat, busat, kissat på golvet och jagat katten. Men lite förberedande lydnadsträning har vi ändå bakat in i vardagen. Vad har vi gjort då?


Inkallning

Dagligen tränar vi på detta. Inomhus funkar det kanon, allra helst med två visselsignaler före matdags. Hon sitter numer som ett ljus medan jag gör iordning maten, utom om det tar lite för länge (enligt henne då). Då kan hon bli lite frustrerad. Men hon har fattat att det är sitta still och ögonkontakt som gäller för att få tillgång till maten. Hon är duktig på detta!


Även utomhus tränar vi inkallning dagligen. Men då med "kom" som kommando, eller "Pejla". Vi gör det enligt böckernas föreskrifter - kallar bara när hon antingen redan är på väg mot mig eller när hon nosat klart och vänder blicken mot mig. Några få gånger har det misslyckats, främst bland de första dagarna, men det blir säkrare och säkrare. Har även börjat lägga in ett "sitt" ibland när hon kommit ända fram, och det fixar hon galant!


Shejping

Som jag skrivit tidigare har jag fallit platt för operant inlärning och klickerträning. Har börjat klicka för spontana beteenden och lyckats shejpa fram ett sitt som nog kan sägas vara helsäkert nu. La på kommandot efter hand. I början klickade jag bara och matade med godis när hon satte sig frivilligt, men efter några "pass" har vi lagt på kommando, och hon fattar precis.


Har även klickat för ligg, stanna kvar, stå, fritt följ osv, men inte lagt på några kommandon där än, och inte tränat det på allvar heller, utan bara belönat spontana beteenden. Har visserligen provat med kommando på ligg, men det behöver shejpas mer känner jag. I vissa lägen har jag även lagt in här som kommando under det fria följet och hon fattar det inomhus. Utomhus har jag bara provat lite, för det finns så mycket annat roligt där.


Kurs

Har kommit med på både valpkurs och helgkurs i klickerträning om några veckor. Det ser jag verkligen fram emot! Får väl se hur mycket Pejla orkar med, men det är ju ändå mest för min skull jag anmält mig till kurserna.


Och för er som tycker att jag gör för mycket med min valp vill jag bara tillägga att det inte handlar om daglig träning, eller långa pass. Bara lite då och då, och med belöning för frivilliga beteenden. Inga krav, ingen press, och jag tror inte att Pejla upplever det som "träning".


Nu ska jag ta min andra alvedonkur för dagen och krypa till sängs.

 
 
Ingen bild

Lotta

24 april 2007 21:59

hej igen!Ser att allt har gått bra med nytillskottet hon är verkligen fin.Ja skrev en kommentar i din blogg om böckerna du köpt och läst för några veckor sedan.Har inte hittat några andrA ännu,läser dem vi har för tillfället,såg att "härliga hund" har kommit ut med en ny tidn som heter "Valpar" kanske ngt att läsa???Tyckte det var lite kul att du skrev om det där med hagen,pratade med en hundvan människa i helgen och han gav mig det tipset att ordna en "hage" till valpen,ska fundera på det starkt,det är ju ett tag kvar hmhm bara 2månader.Lycka till med Pejla och allt annat,kikar säkert in snart igen. Mvh Lotta

 
Ingen bild

La famiglia

24 april 2007 22:47

Jag vill bara understryka det du redan antyder (belöna spontana beteenden, eller hur var det) att det är ingen valpkurs du ska gå, det är en valpägarkurs. Du lär dig hur du ska träna hunden, hunden lär sig inget på kursen. Hunden kan du betrakta som rent studiematerial eller labbutrustning. Men kurs är vansinnigt roligt.

 
Ingen bild

Tessan

24 april 2007 22:48

Du är ju superduktig...tävla blir ju en lätt match för dig det ser ju jag det!!
Kramiz!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lina - 26 september 2011 11:59

Nu har jag bloggat på bloggplatsen/bloggagratis i fem år! Men nu är det dags att flytta vidare. Jag har haft hemsida och bloggar lite utspritt under en lång period, men har nu äntligen samlat ihop allt på ett enda ställe.   Den här bloggen får li...

Av Lina - 23 september 2011 15:42


Vill bara nämna att jag har ett helt nytt täcke, Back on Track, 74 cm, till salu. Jag lyckades beställa ett alldeles för stort täcke, och säljer det därför nu på Tradera.    Länk till annonsen   Bild framletad på nätet för att illustrera m...

Av Lina - 21 september 2011 15:19

Jag håller en grundlydnadskurs på Torsby BK på onsdagförmiddagarna och har en blandad grupp av engagerade deltagare. Jag gillar verkligen att hålla kurs, och när man får deltagare som verkligen vill träna, är det extra givande.   Vi har under kur...

Av Lina - 18 september 2011 18:17

Jag håller på att undersöka intresset för Åsa Jakobssons kurs i avslappning/uppmärksamhet. Åsa bor i Skåne, men jag har länge velat ta upp henne till Torsby/Värmland för denna kurs.   Vi behöver ett gäng på 6 ekipage, plus ett antal observatörer....

Av Lina - 31 augusti 2011 15:53

Igår var vi i Värmskog på vallningskurs igen. Och det hände en hel del för Zaphods och min del. Vi gick, återigen, i liten fålla, i koppel som jag släppte ganska omedelbart för att komma på andra sidan fåren. Första passet gick finfint! Han går för n...

Ovido - Quiz & Flashcards