Hundbiten - en blogg om hundträning / klickerträning med Lina, Pejla & Zaphod

Direktlänk till inlägg 20 april 2007

Vad är viktigast?

Av Lina - 20 april 2007 11:06

La famiglia startade en omröstning (till min och alla andra hundnybörjares ära) för en tid sedan. Frågeställningen är vilket råd du skulle ge till någon som precis skaffat hund. Just nu ligger två svar klart i topp:


  • Var tydlig med att sätta gränser redan från första dagen, så hunden lär sig vad som gäller
  • Fokusera främst på kontaktövningar så hunden lär sig att ta kontakt med dig, och inte tvärt om

Och det där med att fokusera på kontaktövningar, det har jag verkligen försökt tänka på från första början. Låta Pejla söka upp mig och göra det trevligt på ett eller annat vis när hon gör det. Belöna spontan kontakt, som det också kan kallas.


Men det här med att sätta gränser. Så svårt det är!! En hund måste helt klart begripa ett nej. Men ojojoj. Har behandlat ämnet lite förut, och har fortfarande problem med det. Hon förstår nej när hon luktar på kattmaten (glömmer att ställa undan den efter Sigge ibland), och går undan därifrån. Jättebra. Hon förstår nej när jag lägger en godis på golvet. Också bra, enligt många en bra nej-övning.


Hon börjar även förstå nej när hon försöker hoppa ut ur bakluckan. Bra, det också, och jag måste vara benhård på det, hon är ju alldeles för liten, kan skada sig om hon hoppar ner. Och dessutom vill jag inte ha en stor hund sedan, som hoppar ut så fort luckan åker upp heller, så det är väl dubbelt upp där antar jag. (Det måste bli en bur, för övrigt, det känns tryggast, på flera plan).


Det är i andra nej-situationer jag blir osäker. Jag VILL INTE TJATA NEJ! Vill inte, vill inte, får inte, ska inte.  Vill inte att hon ska behöva höra tjatet, vill inte att hon ska bli immun mot nejet, vill inte!


Avled istället då, tänker du. Ja, jag vet. Och jag försöker, och det låter så lätt, i alla böcker, i alla råd man får. Men situationerna är ju aldrig desamma, det funkar inte alltid.


Usch, det låter gnälligt detta. Och det är inget jätteproblem. Inte än iallafall. Men jag är rädd att om jag inte hittar en lösning, ja, då kan det kanske bli ett jätteproblem?


Är så rädd att vara för hård mot henne. Men man vill ju inte vara mes heller! Så, hur resonera?

 
 
Ulrica

Ulrica

20 april 2007 11:21

Zorro tar det som en jättekomplimang att få en länk på din sida, vi gör detsamma med din! Inte tjata nej nej...=). Det där är nåt jag står och tjatar om till mina kursdeltagare. I vissa lägen måste man säga nej för att sen vara snabb med berömmet, säg ett bestämt nej och beröm sen rätt beteende! Var snabb med att berömma då tjatar du inte nej och du har så mycket igen i vuxen ålder om hunden har koll på vad den får och inte får göra! Bara det faktum att du inom dig inte vill tjata nej gör att du inte gör det Lina...värre med en som tjatar nej men inte hör sitt eget tjatande=).
Kör på! När jag kommer hem från kursen imorrn för Anna-Lena ska jag sätta mig ner med en god bok, nämligen Karen Pryors bok!
Verkar jättebra!
Kramisar Ulrica

http://www.freewebs.com/flatterhaftgearlevel

 
Ingen bild

Tulo

20 april 2007 12:02

Tänk på att det är en valp du har med att göra!! HOn gör nog så gott hon kan och lär sig med tiden. Ta det lugnt med att använda nej! En flat är en ganska mjuk ras och tål inte lika mkt tillsägning som en tuffare ras gör innan den blir påverkad och lite "tilltuffsad".

Tillrättavisa lugnt, ibland behövs inte ord. Beröm när hon gör rätt och låt henne förstå i sin egen takt.

Kram/ Tulo

 
Ingen bild

Hundbiten

20 april 2007 14:47

Ulrika: Du resonerar som min uppfödare, och det är ju skönt. Jag är inne på rätt spår, helt klart, och det känns bra att höra det från flera håll! Tack för peptalket :) Behöver det emellanåt när man blir osäker och villrådig!

"Skjut inte hunden" är en bra bok! Mycket nöje med den!

Tulo: Det är det jag menar också Tulo - jag vill INTE vara för hård, hon är ju LITEN. Men samtidigt kan hon ju inte få dundra på hur mycket som helst heller... inte mot barnen iallafall. Detta att försöka tillrättavisa lugnt tar jag med mig, det är en bra tanke, tycker jag.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lina - 26 september 2011 11:59

Nu har jag bloggat på bloggplatsen/bloggagratis i fem år! Men nu är det dags att flytta vidare. Jag har haft hemsida och bloggar lite utspritt under en lång period, men har nu äntligen samlat ihop allt på ett enda ställe.   Den här bloggen får li...

Av Lina - 23 september 2011 15:42


Vill bara nämna att jag har ett helt nytt täcke, Back on Track, 74 cm, till salu. Jag lyckades beställa ett alldeles för stort täcke, och säljer det därför nu på Tradera.    Länk till annonsen   Bild framletad på nätet för att illustrera m...

Av Lina - 21 september 2011 15:19

Jag håller en grundlydnadskurs på Torsby BK på onsdagförmiddagarna och har en blandad grupp av engagerade deltagare. Jag gillar verkligen att hålla kurs, och när man får deltagare som verkligen vill träna, är det extra givande.   Vi har under kur...

Av Lina - 18 september 2011 18:17

Jag håller på att undersöka intresset för Åsa Jakobssons kurs i avslappning/uppmärksamhet. Åsa bor i Skåne, men jag har länge velat ta upp henne till Torsby/Värmland för denna kurs.   Vi behöver ett gäng på 6 ekipage, plus ett antal observatörer....

Av Lina - 31 augusti 2011 15:53

Igår var vi i Värmskog på vallningskurs igen. Och det hände en hel del för Zaphods och min del. Vi gick, återigen, i liten fålla, i koppel som jag släppte ganska omedelbart för att komma på andra sidan fåren. Första passet gick finfint! Han går för n...

Ovido - Quiz & Flashcards